Alçı
*Alçı taşının pişirilip toz durumuna getirilmesinden elde edilerek yapılarda, sanatta, mimarlıkta ve dişçilikte kullanılan madde kalsiyum sülfat hemihidrat CaSO4.1/2 H2O bileşiği olan ve ıslatılıp kurutulduğunda sertleşerek çabucak donan, beyaz renkli ince toz. alçı, Alçı taşı denilen kalsiyum sülfat dihidratın CaSO4 2H2O öğütülüp 190 °C de suyunun % 75′i çıkıncaya kadar ısıtılmasıyla elde edilir. Toz halinde olan alçı su ile pasta haline getirildiğinde bir kaç dakika içinde sertleşir. Karışım yaklaşık 100 kg alçı 19 kg sudan meydana gelimelidir *Suyun fazlası gözenekli, azı da kırılgan bir yapı meydana getirir. alçıya donmayı gecikritici madde eklendiğinde kaba veya ince sıva adını alır. alçıya, alçı taşından sıva ve çimento yapmak üzere ilk defa Paris yakınlarında kullanılmış olmasından dolayı Paris sıvası adı da verilir. *Alçı 18. yüz yılda pişmiş toprak kapların yapımında kalıp olarak kullanılıyordu. Günümüzde ise tavan süsleme işlerinde ve tıpda kırık ve çıkıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.